Cheiron

Cheiron is een figuur uit de Griekse mythologie, een centaur, half mens half paard.

Op een dag wordt hij in een van zijn achterpoten geraakt door een giftige pijl van Hercules. De wond raakt diep ontstoken en Cheiron leidt ondraaglijke pijn.

Hij is voortdurend op zoek naar middelen en mogelijkheden om zijn wond te genezen. Dit levert hem veel wijsheid en inzicht op in o.a. toepassing van medicijnen. Deze kennis geeft hij op zijn beurt door aan Askleipios.

Het lukt hem echter niet om zijn eigen wond te genezen. De pijn is dermate heftig, dat hij zou willen sterven. Echter, hij is onsterfelijk. Om van zijn pijnen verlost te worden staat hij zijn onsterfelijkheid af aan Prometheus.

 

De figuur van Cheiron illustreert, dat we ons ontwikkeld hebben om adequaat voor anderen te zorgen en dat het niet zo makkelijk is om voor ons zelf te zorgen. We zien bij de ander makkelijker en eerder diens behoeften en kwaliteiten dan die van ons zelf. Steun voor de ander vinden we vaak makkelijker dan op zoek te gaan naar onze eigen behoeften. Onze eigen behoeften zijn vaak verstopt, verborgen, ze zijn als een blinde vlek voor ons.

 

Andersom kan de ander onze behoeften en kwaliteiten die wij zelf niet zien, wel zien.

 

We hebben mekaar nodig om te leren. Om te leren kijken wat onze behoeften en kwaliteiten zijn, te leren zien waar onze blinde vlekken zich bevinden en om te ontdekken wat er achter verborgen zit.