Burn-out coaching

Mensen kunnen een burn-out krijgen wanneer ze te lang geleefd hebben onder grote stress. De stress kan met werk of privé te maken hebben. Te lang is iemand over zijn of haar grenzen gegaan. Er was geen mogelijkheid blijkbaar om een duidelijke grens aan te geven. Soms is onze loyaliteit met de ander (partner, kind, familielid, collega, werkgever of opdrachtgever) zo groot, dat het ons niet lukt om een heldere grens aan te geven. Te laat ontdekken we dan, dat we oververmoeid zijn, dat we nergens trek in hebben, dat we onze energie kwijt zijn en dat we er eigenlijk niets bij kunnen hebben. Onze reacties worden gevoed door een kort lontje en dat is een duidelijk signaal, dat er iets aan de hand is.

 

Een burn-out kan gepaard gaan met allerlei soorten lichamelijke klachten:

- spierpijn in armen en benen

- hoofdpijn

- pijn in nek en schouders

- buikpijn

- branderige ogen

- trillende handen

- duizeligheid

- gewichtsverlies

 

Veel voorkomende andere klachten:

- slecht slapen en 's ochtends helemaal niet uitgerust zijn

- veel piekeren

- een kort lontje in het reageren

- vergeetachtig

- concentratieverlies

- ongewone fantasieën

- overgevoelig voor licht en/of geluid

- overgevoelig voor prikkels in het algemeen

- snel moe

- niet meer kunnen beslissen

- niet meer kunnen improviseren

 

Bij een burn-out staan de hersenen in het 'rood'. Ze hebben overuren gedraaid en kunnen niet meer adequaat functioneren. Ons besturingssysteem hapert en valt soms uit. Je zou kunnen zeggen, dat onze 'software' niet meer zo goed werkt.

 

Herstellen van een burn-out

In het begeleiden van het herstellen na een burn-out ligt de focus op een drietal aspecten:

1. Op de eerste plaats alle aandacht voor lichamelijk herstel. Je hersenen staan in het 'rood' en ze moeten terug naar 'groen'.

Hoe krijg je meer energie? Hoe kun je je slaap verbeteren? Hoe kun je prikkels vermijden? Wat zijn voor jou energiegevers en energievreters; wat kost jou energie en waar krijg jij energie van?

Deze fase duurt enkele weken omdat het tijd kost je routines en gewoontes aan te passen.

2. Op de tweede plaats aandacht voor je levenspatronen. Hoe zijn ze zo ontstaan? Waar heb je ze ooit voor nodig gehad en dienen ze je nu nog? Wat hebben ze voor je betekend? Kun je ze loslaten? Aandacht voor je behoeften. Ken je je eigen behoeften? Volg je ze ook?

3. Op de derde plaats aandacht voor het leren aangeven van je grenzen. Mag je Nee zeggen? Hoe ga je om met loyaliteit en met je schuldig voelen? Wat betekent autonomie voor je?

 

Coaching

In een intake-gesprek wordt geïnventariseerd wat de stressklachten zijn en wat nodig is voor herstel. Wanneer je je aanmeldt via je werkgever, wordt er een offerte opgesteld met informatie over het behandelplan. Contact met huisarts of ARBO-arts wordt op prijs gesteld.

Voor begeleiding kun je je aanmelden via het Aanmeldingsformulier.